lauantai 26. toukokuuta 2018

Minäkö ympäristöaktivisti?

Muistatte varmaan taannoisen linnunpesäcasen, josta paisui astetta suurempi juttu. Pienestä mokasta huolimatta sain todella hyvää palautetta monilta ihmisiltä. Eräältä lähipiirin ihmiseltä tullut kommentti jäi kuitenkin mietityttämään. Kommentti ei ollut mitenkään ilkeä, mutta selkeästi jotain on käsitetty väärin. En muista kommenttia ihan sanatarkasti, mutta sisältö meni jotakuinkin näin:

"Kun sä olet ennen ollut sellainen rämäpää, niin me ihmeteltiin, kun susta on yhtäkkiä tullut tuollainen ympäristöaktivisti."Hetkonen... enhän mä mikään ympäristöaktivisti ole? Se, että mun mielestä roskaaminen on väärin, ei mun mielestä ole mitään aktivismia, vaan ihan normaali asia. Enemmän ihmettelen ihmisiä, jotka ajattelee, että roskaaminen on ok. Muutaman sattuman kautta päädyin radioon keskustelemaan tärkeästä asiasta, siinä se.

Meillä kierrätetään osa jätteistä. Sekin on mun mielestä ihan täysin normaalia. Kierrättäisin mielelläni vielä enemmänkin, mutta se vaatisi isommat jäteastiat kotiin sekä aikaa ja hieman perehtymistä asiaan. Nykyään myös maksan mielelläni hieman enemmän kotimaisesta tuotteesta kuin vastaavasta ulkomaisesta, ja meillä ei kotona syödä esimerkiksi muita kuin kotimaisia kurkkuja, tomaatteja ja salaattia. Monissa muissakin tuotteissa kiinnitän huomiota kotimaisuuteen, edellä vain esimerkki.

Myös kodin hankintojen ja vaatteiden kanssa olen suhteellisen tarkka. Tää johtuu osakseen myös siitä, että kodin hankintoihin käytettävä raha on yleensä melko vähäistä, mutta myös siitä, että mä tykkään käydä kirpputoreilla. Kuten joskus viime vuonna esittelinkin, olen tehnyt monia hyviä löytöjä kirppareilta murto-osalla uuden tuotteen hinnasta. Miksi ihmeessä maksaisin uudesta tuotteesta useita kymppejä, kun voin saada uudenveroisen alle vitosella? Ja ostan mä edelleen silti vaatteita myös ketjuliikkeistä kuten H&M, jos en kirpparilta satu löytämään etsimääni. Kun tavarat/vaatteet poistuvat syystä tai toisesta käytöstä, niin ehjät annan/myyn pois. En voi ymmärtää, miksi ehjiä vaatteita ja tavaroita heitetään roskiin. Pyrin aina ostamaan kestävää ja kuluttamaan loppuun asti.


Tekevätkö nämä asiat minusta ympäristöaktivistin? Mielestäni ei todellakaan. On kuitenkin erittäin hyvä, että olen kiinnittänyt huomiota omiin kulutustottumuksiin sekä kierrätykseen. Pienetkin muutokset ovat aina askel parempaan päin.

Millaisia kulutus- ja kierrätystottumuksia teillä on?

4 kommenttia:

 1. Kommentoin taas tähän ympäristöaiheeseen, kun niin pidin siitä linnunpesä casen herättämästä keskustelusta. Ajattelen paljon kierrättämistä, vaikka en ole lähelläkään täydellistä siinä suhteessa. Opetan myös lapsilleni että ympäristöä täytyy kunnioittaa ja pohdimme näitä asioita keskusteluissamme paljon. Jos minua sanottaisiin ympäristöaktivistiksi, joka sekin olisi liioiteltua, ottaisin nimityksen vastaan ilolla. Silloinhan olet jo vähän niinkuin esikuva tärkeälle asialle! Mikäs sen mahtavampaa. Vaatteiden suhteen mulla on menossa kapselivaatekaappiprojekti, haluan omistaa vain vähän ja laadukkaita vaatteita, tänä vuonna olen ostanut ne muutamat mitä olen, kotimaista. Kirppareita ei ole oikein aikaa kiertää ja harmikseni löydän vaan aika kulahtaineita ja nyppyisiä sieltä. Eli less is more on se juttu monessakin mielessä suhteessani materiaan. Kiva kun mietit näitä juttuja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista!

   Tuntuu vaan hölmöltä tuo ympäristöaktivisti-nimitys, kun mä olen vain tavallinen ihminen, joka katsoo vähän mitä ostaa ja kierrättää.

   Mua kiinnosti myös tuo kapselivaatekaappi, mutta koska mun kehon muoto muuttuu kokoajan, ja rahaa on todella vähän käytettävissä, niin valitettavasti suuri osa mun vaatteista tulee ketjuliikkeistä. Tosin kulutan ne usein loppuun/kierrätän, joten se ei ehkä niin paha synti ole. Olen tosin satsannut myös muutamaan laadukkaaseen vaatekappaleeseen, kuten Rukan talvitakkiin viime syksynä.

   Pieni sneak peek: multa on tulossa postaus meidän parvekkeesta, jonka sisustus pyrittiin toteuttamaan nollabudjetilla ja 100% kierrätystavaroista. Ei ihan päästy tavoitteeseen, mutta siitä lisää tässä viikon sisällä ;) Pitää vielä pestä lattia ja kaivella komeroita.

   Poista
 2. Mun mielestä jokainen tarvitsee ripauksen ympäristöaktivismia arkeensa. Mikä ihmeellisintä, mua hämmentää tuon saamasi kommentin negatiivinen sävy. Ihan kuin ympäristöstä välittäminen olisi paha asia?

  Mä itse kierrätän jonkin verran meidän jätteitä, yritän syödä kasvipainotteisesti (totaalikieltäytyjä en ole), käytän ekologisia pesuaineita, siivoustarvikkeita ja päivittäiskosmetiikkavalintoja, välttelen halppisketjujen epäeettisten vaatteiden ostoa (joskus on kyllä pakko, koska rahatilanne), yritän löytää palmuöljyttömiä vaihtoehtoja, kulutan sähköä tietoisesti ja muutenkin yritän tsempata ympäristötietämykseni suhteen päivittäin. Niin ja paasaan asioista läheisille, jopa raivostuttamiseen asti. Jokaisen ihmisen pitäisi nyt, ympäristökatastrofin kolkutellessa ovelle, edes yrittää kantaa oma kortensa kekoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja siis koko asia ihan sen tähden, että puhuin roskaamisesta radiossa :D Mä en varsinaisesti paasaa kenellekkään, koska tiedän, että se on loppujenlopuksi tehotonta, oli kyseessä sitten kierrätys tai esimerkiksi tupakanpoltto, mutta annan vinkkejä tarvittaessa.

   Poista

Kaikki kommentit ovat tervetulleita, niin risut kuin ruusutkin. Muistathan kuitenkin ilmaista mielipiteesi asiallisesti :)