keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

Kissanomistajan ongelmia

Kissat ovat monien mielestä kivoja eläimiä, ja ne ovatkin suosittuja lemmikkejä. Tämä saa monet luulemaan, että kissat olisivat helppoja lemmikkejä. Meilläkin niitä on neljä... Hetkonen, neljä? Eikös niitä ollut viisi?

Jotkut muistaa meidän tyttökissojen ja Antonin väliset yhteenotot, ja jossain vaiheessa kyllästyin siihen, että suurinpiirtein koko olohuone sohvia myöten oli kirjaimellisesti kusessa. Jotain oli tehtävä. Koska Anton on äärettömän vaativa luonteeltaan, niin äitini otti Antonin hoitoon 1-2 päiväksi viikossa. Pikkuhiljaa aika piteni, ja jossain vaiheessa huomasimme, että äidistä ja Antonista oli tullut erottamaton parivaljakko. Anton saa äidilläni olla talouden ainoa kissa, joten vuoden alusta Anton onkin asunut siellä. Me maksamme kaikki Antonin kulut, ja näämme vähintään kerran viikossa. Äiti tykkää Antonista äärettömän paljon, joten tällä järjestelyllä kaikki voittavat.Tästä päästäänkin siihen, että kaikilla ei ole tällaista mahdollisuutta. Syksyllä kävimme tyttöjen kanssa eläinlääkärissä, ja lääkäri totesi kylmästi, että tytöt pitää lopettaa, jos ovat niin arkoja. Tytöt viettivät vielä Antonin kotona ollessa suurimman osan ajasta piilossa. Mitä olisi tapahtunut, jos Antonille ei olisikaan järjestynyt "sijaiskotia"?

Tämä postaus onkin teille, jotka harkitsette ensimmäisen tai mahdollisesti toisen kissan hankintaa; varautukaa myös näihin tilanteisiin. Vaikka listaankin tässä kauhuskenaarioita ja juurikin niitä ikäviä asioita, niin siltikin meidän kissat on kaikki hurjan rakkaita meille, ja monesti nauramme H:n kanssa itsemme kipeäksi karvapallojen pöljäilyille.

Tavaroiden rikkominen
Kissalle pitää järjestää virikkeitä, tämä on päivänselvää. Siitäkin huolimatta joskus voi tavaroita mennä rikki kissojen toimesta. Meillä on tuhottu mm. pompuloita, meikkisieni, useita usb-johtoja, sohvankulmat sekä vessapaperirullia. Kaikkia tavaroita kun on mahdoton piilottaa, ja joskus ne kaivetaan piiloistakin. Meillä Noksu oppi mm. avaamaan mun meikkilipaston, ja varasti sieltä pikkuesineitä.Eritteet
Varmaan se eniten haittaa aiheuttava tekijä. Varsinkin keväällä kissat oksentaa karvapalloja pois, ja yleensä juuri siihen matolle tai sohvalle. Jos kissa stressaa/on kipeä/jokin muu on huonosti, voi esiintyä vääriin paikkoihin pissaamista. Meillä tytöt pissasi mm. yhden IKEAn kirjahyllyn turvoksiin, sekä kaksi sohvaa. Myöskin matot kävivät viime vuonna pesussa lähes viikottain. Tilanne on muuttunut hurjasti, ja nykyään pissoja tulee laatikon ulkopuolelle vain satunnaisesti, ehkä kerran viikossa, ja sohvat ja matot ovat jääneet rauhaan. En halua edes ajatella sitä rahasummaa, mikä meillä meni pesuaineisiin, pesutarvikkeisiin, tyttöjen eläinlääkäreihin sekä tietenkin uuteen sohvaan. 

Hajuhaitat
Jos laatikkoa ei putsaa tarpeeksi usein, tai on edellisessä kappaleessa mainittu pissaongelma, niin asunnossa voi haista melkoisesti. Suurin osa hajuhaitoista on kuitenkin hoidettavissa oikeanlaisella ruokavaliolla sekä hiekalla, muttei niistä 100% eroon pääse.

Karvat
Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun olen herännyt kissankarva silmässä. Erityisesti college- ja trikoovaatteet imevät karvat itseensä. Kissataloudessa on aina kissankarvoja, vaikka kuinka kissoja harjaisi ja imuroisi kämpän päivittäin. Tämä ärsytti mua erityisesti aloittelevana kissanomistajana yli 5 vuotta sitten.Raha
Kissoihin saa upotettua rahaa uskomattoman paljon. Ruoka ei ole sinänsä kallista, varsinkaan kun me tilataan Zooplussalta isoja pakkauksia kerralla. Hiekkaakin menee paljon, koska meillä on viisi laatikkoa, muttei siihenkään uppoa rahaa ihan kamalasti. Hiekka- ja ruokakulut ovat 100-150 euroa/kk viideltä kissalta. Lelut ovat edullisia, ja niitä voi tehdä myös itse. Meillä on vanha raapimapuu, ja sen lisäksi kissat saavat raapia mattoja. Tarvikkeet ovat tarvikkeesta riippuen halpoja tai kalliita, ja niitä ei ihan kamalan usein tarvitse uusia. Eläinlääkärikulut ovat pahin menoerä; esimerkiksi Kasperille iski idiopaattinen kystiitti ja virtsaumpi pari vuotta sitten, ja päivystyksessä viikonloppuna hoito maksoi lähes 500 euroa.

Yleinen sotku
Meidän kissat syövät märkäruokaa. Jostain syystä heistä on kamalan kivaa levittää ruoka pitkin lattiaa, ja syödä se siitä. Niinpä ruokintaspotit ovat usein melko törkeän näköisiä, ja niitä saa olla puhdistamassa usein. Hiekkalaatikon mallista ja edustamatoista huolimatta tuo kissanhiekka leviää pitkin asuntoa ennenkuin ehdin kissaa sanoa (heh), mutta tuo on ainoa hiekka, minkä tytöt kelpuuttaa. Matot on usein vinossa ja rytyssä, koska on vaan niin HIRRRRVEÄN kivaa juosta 50km/h ympäri asuntoa neljältä aamuyöstä.Mä olisin voinut listata vielä lisääkin asioita, mutta ne on vähäpätöisempiä juttuja, ja jokainen kissa on kuitenkin yksilö. Jotkut voivat välttää suurimman osan tämän listan asioista, ja joillekkin voi tulla nämä kaikki ja enemmän. Nämä on kuitenkin hyvä muistaa kissaa hankkiessa, koska yksikin hylätty kissa on liikaa.

Onko teillä ollut ongelmia kissojenne kanssa? Mitkä asiat teitä ärsyttää kissoissa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit ovat tervetulleita, niin risut kuin ruusutkin. Muistathan kuitenkin ilmaista mielipiteesi asiallisesti :)